Kategorier
Tips

Har du rätt förutsättningar för att använda tandimplantat?

En vanlig skräck hos många är att tappa sina tänder. Något som tack och lov blivit mindre vanligt nu än vad fallet var förr. Vi äter bättre, vi har bättre artiklar för att förebygga tandlossning och vi har en större kunskap kring hur man ska agerar ör att på bästa sätt sköta sin mun och sina tänder. Besöker man dessutom en tandläkare årligen så ger man sig själv den bästa chansen att genom hela livet ha friska tänder som sitter där de ska. Dock; det kan även finnas andra orsaker till varför man tappar tänder. Dels så kanske man drabbas av någon sjukdom, dels så kanske man tvingas ta någon typ av medicin, man kan röka – och ha gjort det under en längre tid – och dels så finns alltid olycksrisken.

Oberoende av anledningen så är en förlorad tand att anse som ett hårt slag för många. Man ser dels äldre ut genom detta – käkbenet drar ihop sig och man får den där rundande hakan som utmärker en tandlös person – och dels så fungerar inte vardagen som den borde. Tänder använder man för att tugga och försvinner en- eller flera sådana, ja, då försvinner också en stor del av tuggfunktionen.

Tidigare – och här kan vi säga att du slagit ut fem stycken tänder under en fotbollsmatch i Norrköping – så hade lösningen varit att du fått en brygga eller att du fått proteser (löständer). Dessa lösningar är förvisso bättre än ingenting; men de har några uppenbara nackdelar som man inte kan bortse ifrån. Löständer sitter inte kvar, de kan vara svåra att lära sig tugga med och de kan uppfattas exakt som de – som en icke-permanent lösning. Det sistnämnda av utomstående.

Numera dock så finns det även andra behandlingar och om du skulle gå till din tandläkare i Norrköping idag så skulle denne förmodligen rekommendera att du satte in tandimplantat. Detta förutsatt att du har rätt förutsättningar och uteslutande så handlar det nästan om att ditt käkben är starkt nog. Det är nämligen i käkbenet där man opererar fast tandimplantat och där man skruvar fast titanskruvar.

Tandimplantat är en bra, permanent lösning

Har man inte ett tillräckligt starkt käkben så kommer ett tandimplantat inte att hålla och därför så görs alltid en väldigt grundlig undersökning av tandläkaren i Norrköping innan man beslutar kring tandimplantat som en lösning. Har man ett bra käkben så är tandimplantat att föredra och detta på grund av flertalet anledningar.

Dels så är lösningen permanent och håller genom ett helt liv, dels så känns tandimplantat exakt som riktiga tänder och dels så ser de också ut som sådana. Vidare så tar kroppen upp de titanskruvar som används och det innebär att tandimplantat sitter där de ska – på samma sätt som vanliga tänder.

Kort sagt, har man rätt förutsättningar för tandimplantat så är denna lösning att föredra – efter 3-6 månader så kommer ingen att märka att det leende man visar upp är konstgjort. Precis den effekt man vi ha efter en olycka liknande den i Norrköping vi hade som exempel.